06 de desembre 2013

Grittibänz

6 - Grittibänz - El més màgic!

Avui ve el "Samichlaus"!!! 

El dia de Sant Nicolau és una diada tan màgica pels nens d'aquí com ho pot ser el nostre Tió☺ 

I el "Grittibänz" és una figura humana (tradicionalment un home amb pipa) el.laborada amb la massa del Zopf.



La traducció de "Grittibänz" vindria a ser "home aixerrencat" i actualment es comença a variar tant el disseny de la figura com la massa afegint ingredients com ara formatge, xocolata, cansalada,... També es poden fer servir altres masses (el Grittibänz que està estirat està fet amb una massa de pa de patata i formatge que ens va donar en Daniel Jordá fa uns dies com a repte. La recepta la penjaré i li faré un enllaç ixí que s'acabi l'advent ☺) PERÒ és molt important que sigui una massa de pa flexible i que es pugui manipular sense trencar-se. Igualment és important control.lar el punt de fermentació ja que si la massa fermenta més del compte, perd elasticitat i es trenca molt fàcilment.  

L'el.laboració de la figura és tan senzilla (o complicada) com fer una figura de plastilina o fang. 

La recepta, que ja he publicat en aquest bloc i que us enllaço a aquí us dòna per a 4 figures d'uns 15 cm.

Un cop tenim la massa de Zopf a punt , només es tracta d'agafar-ne un tros gros que serà el cos i el cap alhora. Els professionals fan sovint (no sempre) el cos i el cap separadament però us dic per experiència que si no ho fem molt ben fet, al coure es trenca. Per tant us aconsello NO separar-los. Per marcar la diferència podem ajudar-nos d'una tira de massa a tall de mocador (com la que porta la nena que he format jo). 

Seguidament i amb un ganivet farem 3 talls per marcar les cames i els braços tal i com podeu veure en la foto i, a partir d'aquí... imaginació al poder per arrodonir la decoració amb la pasta restant. Un cop decorat deixeu que la massa descansi 30 minuts i enforneu tal i com indica la recepta del Zopf i llestos!

Per cert, l'àngel no us l'he pogut ensenyar perquè la Iris se l'ha menjat abans de poder fer la foto!☺


I quina relació té el bisbe Sant Nicolau amb el "Grittibänz"? Doncs mentre a Alemanya les nenes i nens van deixar ja ahir a la nit les seves sabates, que han netejat a consciència, al costat de la porta amb l'esperança que el Sant Nicolau els hi ompli de "xuxeries", a Suïssa qui visita als nens és el "Samichlaus" i arriba avui del bosc. Camina juntament amb una mula i el seu company de viatge "Schmutzli" . 


L'Schmutzli (el de negre) és el dolent de la pel.lícula! Acostuma a portar un llibre on té anotat tot el que els nens i nenes han fet. Els nens bons reben un sac amb cacauets, mandarines, xocolates i un "Grittibänz" de mans d'en "Samichlaus" mentre que els nens que no s'han portat bé acaben dins un sac que l'Schmutzli s'emporta bosc endins.☺

La tradició d'incloure un "Grittibänz" dins el sac del "Samichlaus" ve del 1600 quan els nens celebraven aquest dia a les escoles fent cercaviles pels carrers guiats per un company que s'havia disfressat de Samichlaus i quan la rua s'acabava tots els nens rebien un panet fet de farina blanca. Però com sempre passa amb les tradicions, tothom té la seva pròpia versió dels fets i hi ha cases on el Grittibänz no forma part del sac del Samichlaus sinó que els nens el fan per donar-li, precisament, a ell com a agraïment. Altres families el compren o el fan per menjar-lo com a esmorzar o sopar especial mentre esperen l'arribada d'en Samichlaus,... 

Sigui com sigui i és mengi el Grittibänz de la manera que es mengi, el que compte és la il.lusió dels nens i aquesta està assegurada avui!!   

I a Catalunya: bon dia de la Constitució! Un consell: feu servir el dia lliure per fer Grittibänz!!☺ 


7 comentaris:

  1. Noia, no dono a l'abast...avui a casa farem galetes de gingebre, però si sobra temps....mai se sap! Genial l'explicació, poc a poc anirem coneixent el costumari suïs i també alemany! Petons!

    ResponElimina
  2. Que divertits!!! Quina gràcia fer-li una queixalada jejejej petons

    ResponElimina
  3. Estava esperant la recepta en candeletes... ja tenim activitat d tarda!

    ResponElimina
  4. Gràcies per apropar-nos a les costums nadalenques suïses. Ets una màquina, no sé d'on treus el temps per fer-ho i editar els posts per nosaltres. Feliç dia de Samichlaus

    ResponElimina
  5. Que maco poder aprendre tant a través dels blogs! No coneixia aquesta tradició i m'agrada molt!
    Tinc moltes coses per fer aquest cap de setmana, aprofitant que son 3 dies, però queda pendent!
    Bon Samichlaus Tag!

    ResponElimina
  6. Ahir el vam tornar a fer! Ja és tot un clàssic ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carolina que bé!! Encantada que aneu repetint!!!❤ Molts petons bonica!😘

      Elimina

FELIÇ de rebre comentaris!!!!
Dolors


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...